De Ce Să Adoptăm? 


În septembrie 2013, Parlamentul României a votat favorabil legea “eutanasierii”, care permite uciderea câinilor fără stăpân după o perioadă de 14 zile. Mii de câini au fost deja ucisi prin metode îndoielnice din punct de vedere moral și umanitar, iar campania de ucidere continuă. 

În același timp, abandonurile au luat o amploare fără precedent în urma anunțării obligativității sterilizării, microcipării și înregistrării câinilor cu proprietar de la 1 ianuarie 2015 sau a plătirii unei taxe anuale pentru opțiunea nesterilizării. 

Cetățenii preferă să se debaraseze de propriul câine decât să-și asume costurile pentru aceste intervenții, iar autoritățile nu fac absolut nimic pentru a prezenta beneficiile sterilizării și a combate acest fenomen, pe care nici măcar nu-l recunosc oficial. 

Abordarea și încercarea de control a populației canine prezintă în România diferite probleme, printre care metodele inumane de capturare și eutanasiere de către autorități, înghesuirea câinilor în adăposturi publice insalubre, unde sunt ținuți fără apă și mâncare și fără asistență medicală absolut necesară, precum și otrăvirea sau comiterea de abuzuri inimaginabile de către cetățeni. 

Gestionarea populației canine va fi o provocare continuă pentru România, care nu va scăpa niciodată de această problemă atâta timp cât unica soluție găsită de autorități este uciderea în masă a animalelor abandonate și instigarea publică la ură față

de animalele fără stăpân, și lipsa de informare reală și responsabilizare a populației.

Uciderea animalelor fără stăpân, maltratarea, neglijența față de ele și de mediul în care se află, pot continua la infinit dacă nu se intervine asupra cauzei. De aceea, este esențială schimbarea percepției și a atitudinii, atat la nivelul cetățenilor, cât și al autorităților. 

Și la această schimbare poate contribui fiecare dintre noi, prin puterea exemplului. 

Adoptă un maidanez